Gratis CRM software: ideaal of problematisch voor jouw bedrijf?

Is het slim om gratis CRM software te kiezen of niet? Tja…

In het digitale tijdperk waarin we leven, is digitaal zakendoen niet meer weg te denken. Zo ook hoe je contact houdt met klanten. Binnen CRM – Customer Relationship Management – kun je dan ook kiezen uit talloze CRM softwarepakketten en CRM tools. Misschien heb je met een schuin oog weleens gekeken naar gratis CRM software? Ik wil niet meteen zeggen: “niet doen”, want misschien dat jouw organisatie daar best wel mee kan starten of mee kan blijven werken. Maar daarna? Als je bedrijf groeit? Is gratis software dan nog steeds interessant of geeft het enorme problemen? Eerst vind je hieronder verschillende mogelijkheden van gratis CRM software. Daarna of het ideaal is of niet.

 

Een aantal ideeën voor gratis CRM software

#1. Zelfgemaakte spreadsheet

Ben je net begonnen met jouw bedrijf of heb je maar een paar klanten? Dan is het aanschaffen van een betaald CRM softwarepakket in eerste instantie niet urgent. Veel starters of kleine ondernemers kiezen dan voor een zelfgemaakte spreadsheet, in bijvoorbeeld Excel. Wil je een gratis voorbeeld van een CRM spreadsheet downloaden, dan kan dat bijvoorbeeld bij Onesheet CRM.

 

#2. Jouw Outlook of Gmail account kan ook nuttig zijn

Werk je met Outlook of Gmail? Dan kun je daar vaak ook lijsten maken met contacten. Per contact kun je velden invullen met persoonlijke informatie over de klant. Hoe je een contact aanmaakt in Gmail lees je hier en hoe je het aanmaakt in Outlook lees je hier. Ook hiervoor geldt dat het veelal starters of kleine zelfstandigen zijn die hiervoor kiezen. Groeiende bedrijven of grotere bedrijven hebben eerder de voorkeur voor een betaald CRM systeem, zoals Microsoft Dynamics 365 of Salesforce.

 

#3. Gratis te downloaden CRM softwarepakketten

Wil je liever niet van de bovenstaande 2 mogelijkheden gebruik maken, dan kun je ook kiezen voor gratis te downloaden CRM softwarepakketten. Die zijn er zeker, alhoewel de meeste pakketten beperkte mogelijkheden hebben of tegen betaling uit te breiden zijn. Toch kun je hier best een blik op werpen en mogelijk vind je een interessante optie. Een aantal voorbeelden:

  • Capsule CRM
  • Suite CRM
  • Dolibarr
  • Hubspot CRM
  • vtiger CRM

 

Wil je meer weten over de bovengenoemde gratis CRM softwarepakketten of een pakket gratis downloaden, dan is de website van Gratissoftware.nu een aanrader.

 

Zou gratis CRM software dan toch interessant zijn, of niet?

Ja en nee! Een flauw antwoord misschien. Dat komt omdat het écht afhangt van jouw huidige situatie binnen jouw bedrijf en de toekomstplannen. Blijf je een klein bedrijf met bijvoorbeeld maar 20 klanten en weinig klantcontacten, dan is een betaald CRM systeem niet persé nodig. Gegevens over je klanten kun je dan prima zetten in een gratis te downloaden CRM Excelsheet, een zelfgemaakte sheet of in Outlook/Gmail.

 

Verwacht je daarentegen een groeipotentie of bedien je nu al veel klanten – of werk je met meerdere medewerkers – dan wordt een betaalde CRM softwareprogramma veel interessanter. Of vaker nog: een must! Overweeg dan om te gaan werken met een populair CRM systeem, zoals Microsoft Dynamics 365, Salesforce of Teamleader. Lees hier alles over deze CRM systemen. Hierin kun je in een centraal CRM systeem alle informatie beheren over je klanten, zoals salesgesprekken, offertes, leads en leadopvolging, informatie uit Social Media, etc.

 

Wat ga jij doen?

Boodschappen doen met een vrachtwagen is niet handig, maar elke dag pallets vervoeren met een sportauto schiet ook niet op. Dus, wat is jouw CRM behoefte? Ben je er al uit? Of weet je nog niet zeker wat bij jouw organisatie past? Dat laatste kan ik mij voorstellen. Alles heeft te maken met jouw bedrijfsstructuur, bedrijfsplannen, de markt waarin je je beweegt en de klanten waarmee je werkt.  Ik help je graag om hierin een keuze te maken, waarbij ik de bovenstaande factoren meeneem in mijn advies. Wil je een adviesgesprek hierover? Stuur een e-mail of neem telefonisch contact met mij op.

 

Download ook de 10 gratis tips voor een succesvol CRM!

 

Leo Rietbergen

Microsoft Dynamics 365 CE specialist l CRM Coach l CRM Adviseur

E-mail: leo@inteleo.nl • tel: +31 6 14 84 64 73

 

 Geef een reactie